Как се достига до доверието на световните футболни колоси Кристиано Роналдо и Леонел Меси? Как един българин, който повече от 10 години живее в Мадрид може да е в тяхната компания и тази на Раул, Модрич, Марсело, Серхио Рамос, Гризман и новите звезди на „белия балет“ Винисиус и Мариано. Отговор на тези въпроси дава Гьоктай Мурадов, който даде специално интервю пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов и предостави на най-четената медия множество прелюбопитни снимки.
Преди да емигрира в Испания, Мурадов години наред се е занимавал с туристически бизнес, а сега е туроператор в уважавана компания.

- Гьоктай, как успяваш да уредиш няколко минутна среща и снимка на хора от различни континенти със суперзвездите на световния футбол Меси и Роналдо и да спечелиш доверието им?
- Доверието се изгражда с времето. Трудно е изведнъж да стигнеш до хора като Роналдо и Меси. Работих като мениджър в петзвезден хотел в Мадрид в продължение на 6 години. С течение на времето отборите на Барселона и Реал Мадрид гостуваха в хотела преди мачовете на „Сантяго Бернабеу“ и се запознах с Меси и Роналдо. Футболистите оставаха доволни от обслужването, обедите и вечерите в хотела и така постепенно изградихме взаимно голямо доверие помежду ни.

- Как се печели доверието на такива футболни колоси?
- Трябва да си коректен с тях. Това е първото и най-важно условие. Защото веднъж загубиш ли тяхното доверие, втори път няма как да се извоюва. Продължих контактите си с Меси и Роналдо и в момента съм търсен от хора от цял свят, за да им сбъдвам мечтите като им уредя снимка с тях.

- Какъв спомен пазиш от първата ти среща с Меси?
- Първата среща беше преди около 8 години. Той пристигна в хотела, беше заедно с баща си. Меси е много сърдечен и винаги поздравява с „Добро утро“ или съответно „Добър ден“. Отнася се с уважение с хората от персонала на хотела. Баща му също е много скромен и почтителен човек. Двамата са естествени хора.
 

- Много хора твърдят, че Роналдо е коренно различен от Меси извън стадиона, а някой дори го определят като арогантен. Какви са впечатленията ти за Кристиано от първо лице?
-  Виждал съм Кристиано в различни светлини. Нормално е при неговата известност много хора да искат да се доближат до него за автограф или снимка. Има моменти, в който личното му пространство е много ограничено. Не бих казал, че проявява арогантност, по-скоро спазва определена дистанция с хората, които се опитват да се видят с него. Но отношението му към децата е трогателно! Никога не е отказвал нищо, когато го помолят да направи нещо за дете.

- Показват ли различно лице Кристиано и Леонел, когато не са пред камерите, а са настанени във фоайето на хотела?
- Когато пристигат в хотела те са по-концентрирани преди съответния мач, който им предстои. Много са сериозни, защото осъзнават, че футболът е тяхната работа и трябва да са на върха във всеки мач.

- Какво можеш да кажеш за новата вълна футболисти и по-специално за голмайсторите от последното „Ел Класико“ Винисиус и Мариано, които са на по 20 години, но вече се докосват до световната футболна слава?
- Мариано дойде от Лион и нямаше много шансове за изява, до мача с „Барселона“, в който оползотвори шанса да отбележи гол. Нещо повече – той беше пред раздяла с Реал и отиване в друг отбор. И тук е ролята на треньора, който преценява кого да пусне в игра и да му свърши работа. Зидан гласува доверие на Мариано и той се отблагодари с попадение. Винисиус е на 18 години и дойде в Реал от Бразилия. Не можеше в началото да се очаква много от него, защото идва в нов отбор и му трябваше време. В началото той не успяваше да е много убедителен в мачовете, но явно запази мотивацията си за „Ел Класико“ и вкара гол.

- Обхванати ли са младите звезди от звездоманията, като се има предвид колко важни за тях са социалните мрежи и цялото внимание, с което ги обсипват медиите?
- Не, при тях някаква надменност. Напротив – те осъзнават, че са на това ниво заради феновете и затова се стремят да обърнат внимание на всеки поотделно. Те са много скромни, все пак всички сме хора и това е основното.
 
- Кой е най-интересният случай на човек, който е искал силно снимка с Меси?
- Моите клиенти са от много далеч, като се започне от Латинска Америка и Мексико и се стигне до Китай, Казахстан и Русия. Основно хора от тези държави искат среща с футболист от такъв ранг като Меси.

- За „Ел Класико“ или за финал от Шампионската лига истерията за билети е по-силна?
- Интересът към двата мача е сериозен. Това са най-добрите мачове за годината. „Ел Класико“ е нещо специално. Когато пристигнах в Мадрид видях как хора от цял свят пристигат за тези 90 минути. След това се прибират в страните си. Реал Мадрид и Барселона са институции. Няма други като тях по отношение на маркетинга извън Испания. Дори да отидеш в най-далечното село в която и точка на Планетата ще видиш хора с фланелки на двата отбора. Името на „Ел Класико“ идва от класика, нещо което е топ като футболна продукция. Интересът е еднакъв към „Ел Класико“ и към финал от Шампионската лига. Това е своеобразен бум. Затова е толкова трудно да се намерят билети за тези събития. Стадион „Сантяго Бернабеу“ е с капацитет 80 000 зрители, а пред телевизорите са милиарди. Когато си на стадиона се чувстваш малко по-специален.

- С теб се свързват клиенти от цял свят. Кой е най-интересният ти случай с фен, който да поиска снимка с някоя от световните звезди?
- Основно имам китайци, които много държат да се срещат с любимците си и не се отказват докато не осъществят срещата. А това не е лесно – напротив иска се доста дискретност и лоялност към това, което се прави. Те се наясно, че не е толкова лесно да се стигне до Роналдо и Меси. Много емоционални са и хората от Латинска Америка, на които им ври кръвта преди срещата с техните любимци.

- На път към залеза ли са кариерите на Меси и Роналдо?
- Не бих казал, че залязват. Двамата с нищо не показват, че са извън играта. Сам виждате, че почти във всеки мач вкарват голове, така както са били на по 20 години. Това или го можеш или не. Уникалното при тях, е че продължават да са на световно ниво много години. Това е талант. Според мен имаме шанса да живеем в тяхната епоха и един ден да разказваме за тях на внуците си.

- Кои са наследниците на Роналдо и Меси в настоящия момент?
-Това ще зависи най-вече от дисциплината на тези, които ще искат да ги наследят, защото парите променят хората. Меси и Роналдо са тръгнали от нулата. Решаващи за наследниците им ще е амбицията и постоянството. В момента виждам, че Мбапе се доближава до тяхната класа. Кристиано дойде в Мадрид като доказан футболист на 24 години и с времето усъвършенства качествата си. Ново изгряващите звезди тепърва трябва да се доказват, за да станат един ден като Леонел и Кристиано.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 


Гьоктай Мурадов (вляво) със Серхио Рамос


Заедно с героя от последното Ел Класико Винисиус


Мурадов с вратаря Тибо Куртоа


С другия герой от дербито Мариано


Гьоктай Мурадов с легендарния Раул


Снимка от ложите на "Бернабеу" преди Ел Класико на 1 март


Секретарят на мексиканския президент е фен на Реал и Гьоктай му подарява фланелка с автографи, която е положил в кабинета си редом с умалени копия на рекордните 13-те Шампионски лиги
 


 


Българският бизнесмен със звездата Емилио Бутрагеньо