Часове след официалното потвърждение на новата дата за провеждането на първото за сезона Ел Класико между Барселона и Реал Мадрид, от Примера дивисион обявиха, че ще съдят Испанската футболна федерация заради решението. То бе взето с 2:1 гласа в полза на това мачът да е на 18 декември, а против бе представителят на Примера дивисион.

"Примера дивисион не може да се съгласи с решението на комисията да одобри датата 18 декември след постигане на споразумение между Барселона и Реал (Мадрид), въпреки че имаше възражения относно датата, в която трябва да се изиграе отложеното Ел Класико. Проучваме внимателно документацията, която получихме относно процеса по вземане на въпросното решение. Това се прави с цел да се оцени предприемането на евентуални правни действия и срещу кого трябва да бъдат насочени те", обявиха от Примера дивисион.

Органът, администриращ испанското първенство, настояваше Ел Класико да се проведе на 7 декември, защото на 18 декември има и кръг от Купата на Краля. Дербито бе предвидено за 26 октомври, но датата бе сменена поради несигурната обстановка в Барселона и сблъсъците между демонстранти и полиция по улиците.

ПРИМЕРА ДИВИСИОН, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ