Бившият футболист на Барселона Боян Къркич обяви края на състезателната си кариера.

Нападателят стартира кариерата си в каталунския гранд през 2007 година, три години след Лионел Меси и в началото бе сравняван с аржентинеца и определян като следващата голяма надежда на школата на Барса. Къркич записва 104 мача с 26 гола за каталунците.

Интересна подробност за двамата е, че освен съотборници са и далечни роднини. Прадядото на Меси има каталунски корени и е брат на прадядото на Къркич.

През 2011 година напуска "Камп Ноу" и кариерата му тръгва надолу. Преминава в Рома, играе под наем в Милан и Аякс, подписва със Сток Сити. Следван наеми в Майнц 05 и Алавес. Трансфер в Монреал Импакт и за последно две години във Висел Кобе.

С Барса Къркич е трикратен шампион на Испания и двукратен победител в Шампионската лига и още толкова пъти носител на Суперкупата на Испания. Печели по веднъж Купата на Краля, Суперкупата на УЕФА и световното клубно първенство.

Освен това има шампионска титла на Нидерландия и Купа Йохан Кройф с Аякс, както и трофей от първенството на Канада.

"Тези решения не са лесни. 12 години съм далеч от дома и се чувствам реализиран професионално. Искам да се насладя на следващия етап от живота си по-близо до семейството си. Причината не е физически проблем. Имах три контузии, но се възстанових. Това е усещане, това е реалността. Сега съм по-развълнуван да правя други неща, отколкото да продължа да играя футбол. Благодарен съм за всичко, което преживях. Играл съм за Барселона, играл съм със страхотни играчи, печелил съм трофеи и съм играл в други лиги. Но съм готов да започна нови неща сега", каза Къркич.