Съперничеството между Реал (Мадрид) и Барселона често е описвано като едно от най-свирепите в европейския футбол. През годините Ел Класико е ставало на редица провокативни жестове, но и моменти на спортсменство. Тази вечер предстои поредното издание на голямото дерби на испанския футбол, а в тази връзка в. „Марка“ направи класация на 25-те незабравими жестове от сблъсъците между „белия балет“ и каталунците.

НЕЗАБРАВИМИТЕ ЖЕСТОВЕ ОТ ЕЛ КЛАСИКО
1.ПРЪСТЪТ НА МОУРИНЬО

В един от най-напрегнатите периоди на дербито, треньорът на Реал (Мадрид) Жозе Моуриньо бръкна с пръст в окото на помощник-треньора на Барселона Тито Виланова. Това стана по време на реванша за Суперкупата на Испания през 2011 г.

2.ЖЕСТЪТ НА ШУСТЕР
Маркос Алонсо вкара в последната минута за победата на Барселона с 2:1 на финала на Кралската купа през 1983 г., а Бернд Шустер от Реал (Мадрид) кръстоса ръцете си в характерен жест, символизиращ мъжки полов орган.

Winbet - победата е емоция! (18+)

3.СТОИЧКОВ И САНЧЕС
Реваншът на Суперкупата на Испания през 1990 г. се помни с две неща. Христо Стоичков настъпи съдията Урисар Аспитарте и беше изгонен, а нападателят на Реал (Мадрид) Уго Санчес влезе в разправия с публиката на „Камп Ноу“.

4.РАУЛ ПОИСКА ТИШИНА
През октомври 1999 г. Реал (Мадрид) стигна до равенството 2:2 срещу Барселона. Това стана благодарение на гола на Раул, след който испанският национал постави показалеца дясната си ръка пред устата си. Жест, с който искаше да смълчи феновете на „Камп Ноу“.

5.ПЪРВАТА ПЕТИЦА
Жестът „петица“ се появява за първи път на Ел Класико през 1994 г., когато Барселона печели с 5:0. Помощник-треньорът на Йохан Кройф – Тони Бруинс, в победен жест вдигна ръката си с пет разперени пръста. Всеки от тях символизираше един гол във вратата на Реал (Мадрид).

6.ПЕТИЦАТА НА ПИКЕ
През 2010 г. Барселона също триумфира с 5:0. Това беше първият мач на Жозе Моуриньо срещу Пеп Гуардиола. След победата защитникът на каталунците Жерар Пике също вдигна ръка с разперени пет пръста.

7.ЖЕСТЪТ НА ДЖОВАНИ
Джовани вкара третия гол за Барселона при победата с 3:2 на „Сантяго Бернабеу“ през 1997 г. и след това показа обиден жест към феновете на Реал (Мадрид), който кръстостване на ръцете, символизирайки мъжки полов орган.

8.ПРИМИРИЕТО НА ТАРАДЕЯ
Каталунският политик Хосеп Тарадея опита да възстанови мира между двата големи съперника, които в началото на 1980 г. са в изключително обтегнати отношения. Преди мача през февруари Тарадея организира среща между шефовете на двата клуба, която завършва с историческо ръкостискане.

9.УСПОКОЯВАЩИЯТ КРИСТИАНО РОНАЛДО
След като вкарва втория гол при победата с 2:1 на „Камп Ноу“, Кристиано Роналдо използва жест с ръце, с който моли феновете на Барселона да се успокоят.

10.БЕЛЕЗНИЦИТЕ НА ПИКЕ
През 2013 г. Барселона протестира за дузпа в дербито, но такава не е отсъдена. В знак на обвинение към съдията Перес Ласа защитникът на каталунците Жерар Пике му показва жест, демонстриращ приковани с белезници ръце.

11.РАДОСТТА НА ЛУИС ЕНРИКЕ
В деня, в който Джовани показва своя жест, Луис Енрике бележи втория гол за Барселона. Като бивш играч на Реал (Мадрид) той е освиркан от феновете на домакините. В отговор нападателят опъва фланелката си на каталунците точно пред основната агитка на „белия балет“.

12.ОВАЦИИ ЗА РОНАЛДИНЬО
Бразилецът прави невероятен мач при победата на Барселона с 3:0 на „Бернабеу“, а феновете на домакините му демонстрират уважението си заради уменията му, заставайки на крака и аплодирайки го в края на мача.

13.УШИТЕ НА ЛУИС ФИГО
През 2000 г. бившият играч на Барселона се завръща на „Камп Ноу“ като играч на Реал (Мадрид). При излизането му на терена светът става свидетел на едно от най-мощните освирквания в историята на футбола. Португалецът е принуден за запуши ушите си в центъра на терена.

14.ПОЧЕТНАТА ОБИКОЛКА НА „КАМП НОУ“
През 1990 г. Реал (Мадрид) решава да направи почетна обиколка на „Камп Ноу“, след като печели Суперкупата на Испания. В резултата на това към терена политат десетки различни предмети

15.ПОЧЕТНИЯТ КОРДОН ЗА БАРСЕЛОНА
Играчите на Реал (Мадрид) правят почетен кордон за Барселона преди Ел Класико на „Бернабеу“, след като каталунците вече са си гарантирали титлата за сезон 1990/91.

16.ПОЧЕТНИЯТ КОРДОН ЗА РЕАЛ (МАДРИД)
Барселона връща жеста през сезон 2007/08 преди дербито в Мадрид, след като „белият балет“ вече си е гарантирал титлата в Примера дивисион.

17.СВИРКАТА НА РИВАЛНО
След като през целия мач е обект на освирквания от страна на феновете на Реал (Мадрид), бразилецът отпразнува гола си на „Сантяго Бернабеу“ освирквайки на свой ред привържениците на „белия балет“.

18.СРЕДНИЯТ ПРЪСТ НА КАРВАХАЛ
След като Серхио Рамос бележи изравнителния гол за Реал (Мадрид) на „Камп Ноу“ през 2016 г., Дани Карвахал показва среден пръст на феновете на Барселона.

19.СУАРЕС СЕ ПОДИГРАВА НА РЕГИЛОН
В мач от предишния сезон Серхио Регилон напуска терена разплакан. Това дава повод на Луис Суарес да се подиграе с играча на Реал (Мадрид), имитирайки бърсане на сълзи с ръката си.

20.ЖЕСТЪТ НА ПЕПЕ
Пепе повтаря жеста, използван през годините от Бернд Шустер и Джовани, докато празнува победния гол на Кристиано Роналдо във финала за Кралската купа през 2011 г. на „Местая“.

21.ФЛАНЕЛКАТА НА МЕСИ
През 2017 г. Меси бележи победен гол в Ел Класико в последните минути и застава пред феновете на Реал (Мадрид) на „Сантяго Бернабеу“, сваляйки фланелката си и опъвайки я пред тях.

22.РОНАЛДО УСПОКОЯВА МЕСИ
Кристиано Роналдо пропусна финала на Кралската купа през 2014 г. заради контузия, но след края на мача слезе на терена, за да успокои Меси след загубата на Барселона с 1:2.

23.АЛЕСАНКО И СПАСИЧ
Автогол на Предраг Спасич носи на Барселона победата с 2:1 на „Камп Ноу“ през януари 1991 г. Вместо да празнува със своите съотборници, Алесандо отида да успокои играча на Реал (Мадрид).

24.ПУЙОЛ ЦЕЛУВА КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА
При знаменитата победа с 6:2 като гост през 2009 г. Карлес Пуйол отпразнува гола си, сваляйки и целувайки капитанската си лента, докато гледа към феновете на Барселона на трибуните на „Бернабеу“.

25.СЕРХИО РАМОС ЦЕЛУВА КАПИТАНСКАТА ЛЕНТА
Серхио Рамос повтори жеста на Пуйол, след като се разписа по време на дербито в Мадрид през 2013 г.
Хосе Луис Уртадо, в. „МАРКА“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ