Испанска футболна федерация уволни четирима души на ръководни позиции след големия скандал и щурмуването на офисите на централата от полицията.

“Кралската испанска футболна федерация откри дисциплинарно производство и отстрани от работните им места и задължения, мениджърите, свързани със съдебното дело, което се разглежда от съд номер 4 на Махадахонда. По-специално директорът на правния отдел Педро Гонзалес Сегура, директорът на човешки ресурси Хосе Хавиер Хименес. Прекратени са отношенията с “Джи Си Лигъл”, на Томас Гонзалес Куето, която извършваше външен правен контрол. Правомощията да представят испанската футболна федерация са отнети също така на него, Рамон Каравака и други адвокати от тази кантора. Освен това тепърва ще се анализират отговорностите, които служители на Федерацията е възможно да са поели във връзка с допуснати нарушения. Всички тези решения са взети от управителния орган на Испанската федерация след събитията от вчерашния ден,” се казва в официалното изявление от федерацията.

Водят се разследвания за предполагаеми нередности при сключване на договори, пране на пари и корупция. Именно по едно от тях от прокуратурата издадоха и заповед за задържане на бившия шеф Антонио Рубиалес, който бе отстранен по рано след секс скандал. 

Акцент в разследванията е подписания през 2019-а година договор за Суперкупата на страната. Според него турнирът ще се играе в Саудитска Арабия до 2026 година, а за това е изплатен еднократен бонус на стойност 40 милиона евро за самото споразумение, а други 240 млн. се предвижда да бъдат разпределени между централата, клубовете участници и посредническа агенция “Космос” на Жерар Пике.