Лацио ще трябва да затвори част от Олимпийския стадион в Рим заради наказание, което е наложено заради антисемитски скандирания. Санкцията е идва като проверка и решение на Дисциплинарната комисия за антисемитски скандирания в градското дерби с Рома миналия месец.

Арбитър от Дисциплинарната комисия на Серия А обяви, че Лацио трябва да затвори Курва Норд – северната трибуна на Стадио Олимпико във Вечния град, където седят най-крайните ултраси на Лацио. Но присъдата може да падне, ако от Лацио издадат три доживотни забрани на техни фенове да посещават мачове. Но ако случаят се повтори поне още един път до края на настоящата календарна година, то Лацио ще трябва да изпълни присъдата от затваряне на трибуната поне за един мач.

Един фен, който носеше фланелка на дербито с препратка към Адолф Хитлер, както и други двама, изпълнявали римски поздрави – сега свързвани с фашизма, бяха наказани доживотно от Лацио. Властите преглеждаха дълго време записите от мача и установиха, че един фен носи фланелка с името "Hitlerson" на гърба и с номер 88 – символизиращ нумерологично скандирането "Heil Hitler". Тези снимки си циркулираха в социалните медии веднага след успеха с 1:0 над Рома.

През миналата година Лацио имаше наказание заради расистки обиди към чернокожите футболисти на Лече – Самюел Юмтити и крилото Ламек Банда. Но това едва ли е изненада за хората, които са запознати с фен-културата на италианските отбори. Привържениците на Лацио винаги са били известни с крайнодясната си идеология и политически предпочитания. Често футболисти и ръководители също са демонстрирали политически некоректни възгледи според стандартите на 21-и век. Те имат и дълга история от наказания, които им се налагат и в италианското първенство, и в Европа.