Днес живата легенда на Ювентус и италианския футбол Джиджи Буфон навърши 40 години. Вратарят вече повече от 20 години е в професионалния футбол и е спечелил куп трофеи и отличия. Той стартира кариерата си през 1995 година в Парма, където е съотборник на Христо Стоичков.

През 2001 година Буфон преминава в Ювентус срещу рекордната за вратар трансферна сума от 52 милиона евро. Остава верен на "бианконерите" и през 2006, когато гръмва "Калчополи".

С Ювентус Буфон има 8 титли на Италия (без да се отчитат двете, които са отнети заради “Калчополи”), 3 Купи на Италия и 5 Суперкупи на Италия. Той има и три загубени финала на Шампионската лига с торинци (2003, 2015, 2017). Интересното е, че единственият европейски клубен трофей на легендарния страж е с Парма - Купата на УЕФА през 1999 година. През същата година той печели с родния си тим и още два трофея - Купата и Суперкупата на Италия. С националния отбор на страната си е световен шампион през 2006 година и сребърен медалист от Евро 2012.

По повод днешния празник много италиански легенди, сред които и настоящи футболисти, не пропуснаха да поздравят вратаря.

Ето част от поздравите към Буфон:

"Джиджи, все още ли искаш да играеш на 40? За мен ти си голямо бебе! Честит рожден ден, приятелю!" - Франческо Тоти.

"Ти си като син за мен. Необикновен шампион. Спри, продължи, стани треньор, Юве, национален отбор? Каквото и да решиш, ти си оставаш легенда. Честит рожден ден, Джиджи" - Марчело Липи.

"Скъпи Джиджи, празникът не е за теб, а за целия свят. Надявам се, че ще дадеш на футбола в следващите 40 години това, което даде в последните 40, със същия ентусиазъм, мъдрост и сила" - Карло Анчелоти.

"Скъпи Джиджи, ти не си просто шампион, ти си специален човек. Пример за младите, съотборниците ти и треньорите. Надявам се, че ще продължиш да показваш своите качества" - Чезаре Прандели.

"Скъпи Джиджоне, Честит 40-и рожден ден! Ти остаряваш, но това ти се отразява добре! Наслади се на този празник" - Дженаро Гатузо.
РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"