Новият стадион на Рома ще донесе около 20 милиарда евро допълнителни приходи за Рим в следващото десетилетие, сочи проучване на университета Сапиенца.

Проектът за новия клубен стадион на „вълците” е на стойност 1,6 милиарда евро и е финансиран от частни инвеститори. Очакваше се съоръжението да е готово за началото на този сезон, но строителните дейности бяха отложени на няколко пъти заради различни бюрократични спънки.

Според изследване на Римския университет Сапиенца проектът ще внесе в касата на Рим 18,5 милиарда евро до 2026 година. "Това е един от най-амбициозните урбанистични проекти, които Рим и Италия някога са виждали", коментира Джузепе Чикароне от университета Сапиенца.

Стадионът ще бъде построен в района „Тор ди Вале” между летище „Леонардо Да Винчи” и центъра на Рим. Дизайнът на съоръжението е вдъхновен от Колизеума и трябва да бъде с капацитет 52 500 зрители с опция за увеличаване до 60 000. Плановете включват още построяване на тренировъчен център, три небостъргача с офиси, паркинги и търговски центрове. В строителството ще се включат 1500 работници, а след това ще бъдат ангажирани още 4000 служители.

След завършване на проекта на работа ще бъдат наети над 20 000 души за поддържане на стадиона и бизнес парка. В момента Рома играе на „Олимпико” и го дели с градския си съперник Лацио.

ВСИЧКО ЗА ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"