Всички 20 клуба от италианския елит решиха да приемат офертата от 1,7 милиарда евро на финансов консорциум за 10% от медийния бизнес на Серия "А". Както е известно, заради пандемията и празните стадиони всички отбори на Апенините имат сериозни финансови трудности и предложението е добре дошло за тях.

"Все още има условия, които трябва да бъдат изгладени, но ние приехме офертата. Направихме нещо уникално в наистина драматични времена", каза президентът на Серия "А" Паоло дал Пино.

Сделката трябва да бъде финализирана до дни, а консорциумът, който включва компаниите CVC Capital Partners, Advent International и FSI, ще се занимава с продажбата на телевизионните права. Лигата сама ще реши как приходите от тях да бъдат разпределени между отделните отбори.

Клубовете от Серия "А" имат 2,5 милиарда евро приходи на година, като 1,35 милиарда идват от телевизионни права. За сравнение Висшата лига на Англия прибира 3,5 милиорда евро годишно само от телевизиите.

Това лято компанията CVC Capital Partners сама опита да придобие 15% от медийния бизнес на Серия "А", но клубовете отхвърлиха 1,1 милиарда евро като оферта.