Сезонът в Серия „А“ може да бъде прекратен и да не се доиграе. Такава вероятност съществува заради пандемията от коронавирус, а ситуацията в Италия за момента е най-тежката в Европа. Прекратяването на сезона преди изиграването на всички мачове може да доведе до скандали между отборите.

Поне това показва историята на елитната италианска футболна дивизия. До момента само един път шампионатът в Калчото е спиран извънредно. Това става през 1915 г. и е свързано с включването на страната в Първата световна война. Изходът от тогавашния шампионат предизвиква скандали до ден-днешен и Лацио продължава да води дела и да настоява за шампионската титла.

Скудетото за 1915 г. дълго време не е присъждано на нито един отбор, но впоследствие е дадено на Дженоа, което предизвиква недоволството на „орлите“.

Трябва да се отбележи, че тогава първенството в Италия е на регионален принцип и е разделено на Северна и Южна дивизия. На 23 май 1915 г. по програма трябва да се проведат срещите Дженоа – Торино и Милан – Интер. Те трябва да определят крайното класиране в Северната дивизия. В същия този ден Италия изразява готовност да се включи във войната срещу Австро-унгарската империя и Германия.

Лацио в също време си е гарантирал първото място на Южната дивизия и е спечелил правото да играе във финала за титлата на Италия, чакайки да бъде определен победителят на Север. Дженоа по това време е лидер със 7 точки, следван от Торино и Интер по пет и Милан с три. Въпросните два мача обаче никога не са изиграни.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Орлите“ от Рим повече от 100 години водят битка за изясняване на обстоятелствата за връчването на титлата на Дженоа, тъй като никъде няма съхранен документ за това. Твърди се, че той може да е издаден в периода 1919-1929 г.

Прибавят се и свидетелства на съвременници, според които, генуезците са определени за шампион, тъй като на поне на хартия са считани за по-силен отбор от Лацио. Това обаче няма как да бъде доказано без изиграването на мач между двата отбора по онова време.

„Бианкочелестите“ все още се борят за титлата от 1915 г., което ще ги изравни по спечелени трофеи с градския съперник Рома. „Вълците“ са трикратен шампион. Лацио е спечелил титлите през 1974 и 2000 г. Затова изисква да му се присъди трофея за 1915 или поне да стане поделен шампион заедно с Дженоа.

В момента сме изправени пред подобна ситуация. Първенството е спряно и не е ясно дали ще завърши. Лацио е на една точка зад Ювентус, а в програмата на мачовете до края на шампионата има гостуване на „орлите“ на „бианконерите“.