ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Звездата на германския колос Байерн Франк Рибери бе избран за най-добър футболист на Европа за миналия сезон 2012/13, изпреварвайки Лионел Меси от Барселона и Кристиано Роналдо от Реал (Мадрид). Наградата се връчва от 2011 година насам от УЕФА и Европейските спортни медии (ESA). В анкетата участват избрани журналисти от всички страни членки на Европейската централа. Те гласуват за петима футболисти, като първият в листата им получава 5 точки, а последният само една.

На 6 август УЕФА разкри кои трима футболисти са получили най-много точки в подрежданията на специалистите. Днес по време на бляскавата церемония в Монако веднага след жребия за Шампионската лига същите журналисти гласуваха на живо за най-добрия футболист в Европа, гласувайки само за тримата избрани футболисти. Според изпълнителния директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге за Рибери са гласували 36 от общо 53-ма журналисти.

30-годишният френски национал изигра най-силния сезон в кариерата си до момента, като той бе с основна заслуга за спечеления от Байерн требъл през миналия сезон. Това е и основната причина Рибери да изпревари голмайсторите на Барселона и Реал (Мадрид) съответно Лионел Меси и Кристиано Роналдо, който дори не присъства на церемонията в Монако.

Рибери с радост прие наградата от президента на УЕФА Мишел Платини и побърза да благодари на своите съотборници. „Наистина е много специално за мен, че взимам наградата. Благодаря на всичките си съотборници, защото без тях това нямаше да се случи. Специални благодарности и за моето семейство“, сподели Рибери.

Меси вкарваше гол след гол в испанската Примера дивисион, завършвайки кампанията с внушителните 46 попадения и печелейки титлата с Барселона. Той бе носител на приза от 2011 година, като през миналия сезон наградата отиде при неговия съотборник Андрес Иниеста.

Кристиано Роналдо не спечели трофей през миналия сезон, но пък за сметка на това заби 12 попадения в Шампионската лига и 34 в Примера дивисион, записвайки поредния силен сезон в кариерата си.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В АНКЕТАТА


4.Роберт Левандовски (Борусия Дортмунд) - 80 точки
5.Ариен Робен (Байерн Мюнхен) - 55 точки
6.Томас Мюлер (Байерн Мюнхен) - 51 точки
7.Гарет Бейл (Тотнъм) - 48 точки
8.Бастиан Швайнщайгер (Байерн Мюнхен) - 34 точки
9.Златан Ибрахимович (ПСЖ) - 27 точки
10.Робин ван Перси (Ман Юнайтед) - 24 точки