На свое заседание днес в Париж, Световният съвет на ФИА реши да накаже условно за две години тима на Рено по повод на миналогодишното нагласено Гран при на Сингапур. Отборът получи условна дисквалификация от Формула 1, която е в сила до края на 2011 година. Рено ще бъдат изхвърлени от Формула 1, само ако в този период отново нарушат правилата. ФИА ги обяви за виновни и допълни, че заради признаването на вината си и пълното съдействие оказано през последните седмици, наказанието за екипа е само условно и важи за 2 години. От Рено вече на няколко пъти обявиха, че няма да обжалват присъдата.

Освен това уволненият вече шеф на Рено Флавио Бриаторе, който не присъства днес, получи забрана да работи под егидата на ФИА за неопределн период от време. Другият замесен в скандала, главният инженер на Рено Пат Саймъндс, пък получи 5 годишна забрана да работи под шапката на ФИА.

Също така Бриаторе повече няма право да бъде мениджър във Формула 1, а ФИА допълни, че всеки пилот който продължи да работи с италианеца няма да получи суперлиценз за следващия сезон. В момента в Гран при Бриаторе е личен мениджър на Фернандо Алонсо, Марк Уебър, Хейки Ковалайнен и Ромен Грожан.
 
Последният трети самесен в сагата, Нелсиньо Пикет се извини на ФИА за участието си в конспирацията и няма да получи наказание, след като още преди няколко седмици получи имунитет. ФИА даде имунитет на младия бразилец, за да получи неговите самопризнания и част от доказателствата по скандала.
ФИА също така обяви, че Алонсо няма никаква вина и не замесен в конспирацията. Самият двукратен световен шампион беше днес в Париж и свидетелства пред Световния съвет на федерацията./БЛИЦ