Испанският пилот от Формула 1 Мария де Вийота  бе изписана от болницата в Испания, след като миналата седмица тя бе транспортирана от Великобритания в Мадрид. 32-годишната испанка катастрофира тежко по време на тестове на права на летище Дъксфорд във Великобритания, след което претърпя две операциии в болницата “Addenbrooke's” в Кеймбридж и загуби едното си око.

"Общото състояние на пациентката е много добро. В шестте дни прекарани при нас, тя беше прегледана и третирана от най-добрите ни специалисти в областта на пластичната хирургия о офталмологията. От тук нататък тя ще трябва периодично да се явява на прегледи за да сме сигурни, че няма да има повече проблеми. Имаме още много работа по възстановяване на лицето й, но началото е поставено и резултатите са добри", се казва в официално изявление на болницата от Мадрид.

Мария де Вийота е дъщеря на бившия испански пилот от Формула 1 Емилио де Вийота. През миналата година тя тестваше болиди на Рено, а преди това се е състезавала в испанската Формула 3 и в 24-те часа на Дайтона.

Жените състезателки са рядкост във Формула 1. През април 2011 г. Уилямс подписа с германката Сузи Волф като пилот по развитието на болидите. Последната жена, състезавала се във Формула 1 е Джована Амати, която не успя да преодолее квалификациите в трите си участия за Брабам през 1992 г.

Общо пет жени са се състезавали във Формула 1 в миналото. Най-успешната сред тях е италианката Лела Ломбарди, която през 70-те години на ХХ век участва в 12 старта.