Ню Йорк претърпя катастрофална загуба у дома с 0:6 от Отава Санатърс в мач от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). По този начин значително бяха намалени шансовете на Айлендърс за класиране в плейофите.

Ерик Карлсон и Джейсън Спеца вкараха по 2 гола за Отава, а Крейг Андерсън направи 28 спасявания при победата в Ню Йорк, която е и трета поредна за устремилите се към плейофите "Сенатори". Те се доближиха на 2 точки от шампиона Бостън в Североизточната дивизия и на само 1 зад Питсбърг и Филаделфия в битката за 5-ото място на изток.

Отдавна отпадналият от сметките за плейофи Каролина Хърикейнс се подигра с гостите си от Вашингтон, след като ги разби с категоричното 5:0 в другата среща от НХЛ, играна тази нощ. Ерик Стаал вкара 2 гола и подаде за още един, а Джъстин Питърс записа първи шътаут в кариерата си за победата на "Ураганите".

Каролина се намира на последно място в Източната конференция и няма шансове да настигне осмия Торонто, който води със 7 точки и мач по-малко само 12 кръга преди края на редовния сезон в НХЛ. Вашингтон пък остана на 10-ата позиция с точка изоставане срещу Торонто, с което битката на Изток се свежда единствено до драмата за последното 8-о място, което може да бъде спечелено изненадващо от новаците от Уинипег - бившият отбор на Атланта. Сигурни за плейофите са Рейнджърс, Бостън, Флорида, Ню Джърси, Филаделфия, Питсбърг и Отава.