Пилотът на Макларън Люис Хамилтън посъветва колегите си от Ферари да се примирят с правилата за колата за сигурност и да спрат с оплакванията. По този начин британецът отговори на критиките, отправени от Фернандо Алонсо, който изригна гневно срещу стюардите на Гран При на Европа, обвинявайки ги, че надпреварата е била манипулирана.

Хамилтън наруши правилата, като след катастрофата на Марк Уебър изпревари колата за сигурност, след като тя бе пресякла първата сейфти линия, отбелязана на трасето след изхода на бокса. Според Алонсо решението на съдиите за наказание от преминаване през бокса е закъсняло твърде много и се е обезсмислило, тъй като Люис натрупа аванс и не загуби нито една позиция, запазвайки второто си място.

"Изтърпях наказание и успях да се върна на втора позиция. Не виждам нещо нередно. Това е моторспортът, такива са правилата и от Ферари трябва да го приемат. Когато се появи колата за сигурност, е много трудно да възприемеш цялата информация, с която те заливат. Чуваш всякакви сигнали в ушите си, на волана мигат различни светлини. Правих всичко възможно да скъся преднината на Фетел, който бе водач на колоната. После ми съобщиха, че съм наказан. Успях да направя разлика пред преследвачите ми и запазих позицията си след преминаването през бокса", каза Хамилтън.