Пилотът на Макларън Люис Хамилтън спечели Гран при на Абу Даби, предпоследното състезание за сезона от календара на Формула 1. Британецът бе най-бърз по време на свободните тренировки, а по време на надпреварата не остави шансове на съперниците си, след като спечелилият полпозишън световен шампион Себастиан Фетел спука гума след първия завой и отпадна още преди да е изминала една обиколка. Втори на пистата „Яс Марина” финишира испанския пилот на Ферари Фернандо Алонсо, а трети се нареди Дженсън Бътън с Макларън. Британецът се качи на подиума, след като Марк Уебър от Ред Бул влезе в бокса за смяна на гуми в предпоследната обиколка на състезанието и финишира четвърти. Челната десетка допълват Фелипе Маса с Ферари, Нико Розберг и Михаел Шумахер от Мерцедес, пилотите на Форс Индия Адриан Сутил и Пол Ди Реста, както и Комуи Кобаяши от Заубер.

Най-младият двукратен световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел стартира много добре и поведе в състезанието на „Яс Марина”, но за негово нещастие германският пилот на Ред Бул спука задна гума след първия завой и след като се прибра в бокса, се отказа да продължи надпреварата. Така Фетел отпадна за първи път през тази година и пропусна шанса си да изравни рекорда на легендарния негов сънародник Михаел Шумахер от 13 победи в рамките на един сезон. 24-годишният германец пропусна и възможността да остане единственият пилот, който е побеждавал в Абу Даби, след като бе спечелил първите две състезания на тази писта.

Водачеството след отпадането на Фетел пое пилотът на Макларън Люис Хамилтън, който не изпусна първата позиция нито за миг до самия финал, въпреки че в по-голяма част от състезанието на 7 секунди зад него бе испанския пилот на Ферари Фернандо Алонсо, който изпревари на старта Дженсън Бътън и в крайна сметка не изпусна до края втората позиция. До първите спирания в бокса нямаше промяна в класирането, като Хамилтън водеше с 1,9 секунди пред Алонсо, а трети бе Дженсън Бътън на 12,4 секунди, но имаше и проблеми със системата КЕРС. По средата на състезанието Хамилтън вече имаше преднина от 3,3 секунди пред Алонсо и 18,8 секунди пред съотборника си Бътън. Следваха Маса на 20 секунди, Уебър на 21,3 секунди и Розберг на 35,6 секунди.

В 36-ата обиколка с Уебър започнаха и вторите влизания на пилотите в боксовете за смяна на гуми. Хамилтън влезе преди Алонсо и испанецът остана начело за няколко обиколки, но след това всичко отново си дойде на мястото. Десет обиколки преди края Хамилтън водеше пред Алонсо и пилота на Мерцедес Нико Розберг, който бе влизал в бокса само веднъж. Все пак германецът бе задминат от Убър, след което влезе в бокса и Бътън и Маса също го изпревариха. В предпоследната обиколка пък Уебър трябваше принудително отново да влезе в бокса и така отстъпи третото място в крайното класиране на Бътън, който се качи на почетната стълбичка.

Крайно класиране след Гран при на Абу Даби:
1 Люис Хамилтън Макларън 1.37:11.886 часа
2 Фернандо Алонсо Ферари +8.4
3 Дженсън Бътън Макларън +25.8
4 Марк Уебър Ред Бул +35.7
5 Фелипе Маса Ферари +50.5
6 Нико Розберг Мерцедес +52.3
7 Михаел Шумахер Мерцедес +75.9
8 Адриан Сутил Форс Индия +77.1
9 Пол ди Реста Форс Индия +1:41.087
10 Камуи Кобаяши Заубер +1 обиколка
11 Серхио Перес Заубер
+1 обиколка
12 Рубенс Барикело Уилямс +1 обиколка
13 Виталий Петров Рено GP +1 обиколка
14 Пастор Малдонадо Уилямс +1 обиколка
15 Хайме Алгуерсуари Торо Росо +1 обиколка
16 Бруно Сена Рено GP +1 обиколка
17 Хейки Ковалайнен Лотус - Рено +1 обиколка
18 Ярно Трули Лотус - Рено +2 обиколки
19 Тимо Глок Върджин +2 обиколки
20 Витантонио Лиуци Испания Рейсинг +2 обиколки
21 Даниел Рикардо Испания Рейсинг
+7 обикобки
22 Себастиан Буеми Торо Росо +36 обиколки
23 Джером Дамброзио Върджин +37 обиколки
24 Себастиан Фетел Ред Бул +54 обиколки