Пилотът на Макларън Люис Хамилтън записа най-добро време в последната кваливикационна сесия и ще стартира от първа позиция в Гран при на Италия. Двата Макларъна бяха почти без конкуренция на пистата "Монца" и съотборникът на Хамилтън Дженсън Бътън успя да се пребори за второто място.

Изненадващо лидерът във временното класиране Фернандо Алонсо записа едва десето време. Във Ферари бяха заложили на отборна стратегия при която в началото на третата част от квалификациите испенецът помогна на Маса да запише най-добро време. След това обаче нещо се обърка и Алонсо така и не успя да се пребори за добро класиране, въпреки помощта на Маса. В следващите минути на квалификацията двата Макларъна подобриха времето на окупираха местата на първа линия в стартовата решетка. Бразилецът остана трети, а плътно до него ще стартира Михаел Шумахер.

Седемкратният световен шампион даде пето време, но заради наказание Пол ди Реста ще бъде върнат с пет места назад. Така вместо четвърти, той ще тръгне девети в Гран при на Италия.

Зад Шумахер се наредиха Себастиан Фетел, Нико Розберг, Райконен, Ди Реста и Алонсо.