Победилят в Гран При на Италия Люис Хамилтън заяви, че триумфът му на "Монца" е едно от най-страхотните преживявания в кариерата му. Британецът коментира след финала, че е контролирал темпото си в заключителните обиколки и не се е безпокоял от Серхио Перес, който изненадващо завърши втори, след като стартира от 13-ата позиция.

"Имах 14 секунди разлика, а той ме настигаше със секунда на обиколка", каза Хамилтън.

Това е първата победа на пистата "Монца" за пилота на Макларън. Той успя да се опази от драмата зад него на трасето и така завоюва третия си успех за сезона, втори за последните три състезания от календара на Формула 1. Хамилтън призна, че последните подобрения по колата са сработили перфектно.

"Много сме близо до Ферари. И Заубер бяха невероятно бързи този уикенд, но ние свършихме страхотна работа. В последните няколко състезания имаме добър пакет подобрения. Очевидно да имаме две победи от последните три Гран При-та, е чудесно и се надявам да продължим с това темпо", сподели Хамилтън, който вече е близо до лидера в генералното класиране Фернандо Алонсо, който стартира десети, но успя да се изкачи до третата позиция и продължава да води убедително при пилотите. Разликата между двамата след днешната надпревара е 37 точки в полза на испанеца, като остават още седем състезания до края на сезона.

"Когато чух, че Фернандо е втори, си помислих "как стигна от десети до втори?". После чух, че Серхио Перес го е изпреварил и реших, че това е добре. Надявах се някой друг да го изпревари, но въпреки всичко изкарахме добри резултати. Колата ми беше фантастична през целия уикенд и беше приятно да имаме едно Гран При без проблеми. Утре започваме отначало за Сингапур", каза пилотът на Макларън.

"Да спечеля на "Монца" е едно от най-страхотните преживявания в кариерата ми във Формула 1. Обожавам това място. Идвам да се състезавам в Италия от 13-годишен, обичам културата, храната и хората тук. Откакто влязох във Формула 1, "Монца" беше едно от състезанията, което винаги съм искал да спечеля. Това е толкова невероятна, историческа писта и всички велики пилоти са печелили тук. Името ми най-накрая е в списъка. Това ме прави изключително горд", добави Хамилтън.