Спортният съветник на Ред Бул Хелмут Марко заяви, че е заподозрял ФИА в заговор за отслабване на формата на неговия тим, посредством промените в правилата за 2012 година. Доминацията на "биковете" през изминалия сезон бе шокираща - 12 състезания и 18 полпозишъна. Това естествено доведе до спечелването на пилотската и конструкторската титла и не остави шанс на никой друг екип дори и да помисли за титла.

Мнозина останаха недоволни от този сценарий. Някои нарекоха сезон 2011 скучен, докато други го намираха за предсказуем. Едно нещо, за което всички са съгласни обаче бе, че Ред Бул на моменти са недостижими. Новият сезон започна по съвсем различен начин, след като призови места на подиума получиха пилоти на четири отбора, сред които Ред Бул не фигурира, пише formula1.bg. Според Марко всичко свързано с новите правила има цел да ощети неговия тим.

"Себастиан Фeтел се нуждае от болид, в който са покрити някои определени условия. Ние нямаме такъв болид в момента. Засега имаме кола, която няма качествата на онзи болид от миналата година. Причината за това са редица технически промени в правилата, които имат една единствена цел - да спънат Ред Бул", коментира Марко. 

Макар да отбелязва, че те са насочени към тима му, той е далеч от идеята, че единствено промените в правилата са отговорни за слабото начало на сезона за Ред Бул. Според него ситуацията в отбора е подкопала увереността на Фетел и резултатът от това са нетипични за германеца грешки.