Колорадо Авъланч спечели Купа Стенли за първи път от 21 години и общо за трети път в историята си. Триумфът на „лавината“ стана факт след победа като гост на Тампа Бей Лайтнинг с 2:1 (0:1, 2:0, 0:0). Така шампионът на НХЛ за предишните две години загуби титлата след общ резултат 2:4 във финалната серия.

Артури Лехконен вкара победния гол за тима от Денвър 12:28 минути след началото на втората третина. В самото начало на частта Нейт Маккинън успя да се разпише за 1:1. След това той асистира и за попадението на Лехконен. Вратарят на Авъланч Дарси Кемпър помогна за успеха с 22 спасявания (95,7%). За Колорадо това е трета шампионска титла в историята след триумфите през 1996 и 2001 г.

Капитанът на Тампа Бей Лайтнинг Стивън Стамкос откри резултата само 3:48 минути след началото на мача, но това си остана единственото попадение за „светкавицата“ в мача. Вратарят Андрей Василевски отрази 28 удара (93,3%). Руският страж беше толкова ядосан от поражението, че по пътя към съблекалнята разби няколко бутилки в стената.

 

 

Кейл Макар от Колорадо Авъланч беше определен за носител на трофея „Кон Смайт“, който се връчва на най-полезния играч във финалния плейоф за Купа Стенли. 23-годишният канадец завърши серията срещу Тампа Бей Лайтнингс три гола и четири асистенции. От 1990 г. насам Макар е седмият защитник, който получава приза.

Кейл Макар стана едва третият бранител в историята на НХЛ, който в рамките на един сезон печели Купа Стенли, трофей „Кон Смайт“ и наградата „Норис“ (за най-добър защитник през сезона). Другите двама са легендата на Бостън Бруинс Боби Ор (1970 и 1972 г.) и Никлас Линстрьом от Детройт Ред Уингс (2002 г.)