ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

“Златната топка” – това е призът, за който мечтае всеки, който се занимава с футбол. Това е награда за свършеното през годината, това е признанието на хората, това е...Само че вероятно тази година ще бъде поредната, в която “Златната топка” ще остави много недоволни. И много прехвалени...

Досега бе на 80% ясно, че “Топката” за пореден път ще отиде при Лионел Меси, а след подобряването на рекорда на Герд Мюлер вече почти няма съмнения какво ще се случи на церемонията в началото на януари 2013-та. И именно това е голямата грешка! Един прост въпрос – какво спечели Меси през тази година? Какво донесе на Барселона и на Аржентина през тази година? И отговорът също е прост – едно голямо нищо. И за да разсея някои съмнения – Кристиано Роналдо, също не заслужава “Златната топка”. Макар че той поне стана шампион на Испания и сам закара Португалия до полуфинал на Евро 2012. Но и това не е достатъчно да вземе приза.

Та да се върнем на Меси – от всичките тези 86 гола, колко бяха важни или срещу голям отбор? 4 на Реал (Мадрид), 2 на Милан и един на Атлетико (Мадрид) и...три гола срещу Бразилия в контрола. Останалите са при резонни победи над доста по-слаби отбори. Радамел Фалкао има наполовина от головете на Меси, но сам донесе на Атлетико (Мадрид) два трофея! Благодарение на головете на нападателя Колумбия в момента е на трето място в световните квалификации.

Истината е, че “Златната топка” трябва да е за испанец. Иниеста, Касияс, Шаби Алонсо...Те допринесоха много за националния отбор на Испания, който спечели Евро 2012. Вратарят на Реал (Мадрид) спечели два големи трофея този сезон и дори не попадна в призовата тройка. Същото е положението и с Шаби Алонсо, но и той е ощетен от позицията си на терена, която прави играта му по-незабележима.

Дори Дидие Дрогба донесе много повече на Челси, отколкото Меси на Барселона.

Лионел Меси е гениален и в това няма спор, но защо по презумпция трябва да му се раздават отличия? Ако играеш в Депортиво например, и забиеш 86 гола, тогава със сигурност заслужаваш отличието, просто защото всички играчи на Депортиво заедно не могат да вкарат толкова в една календарна година. Със съотборници, които те извеждат по 7-8 пъти на мач на чисти позиции и не донесеш трофей за годината...определено не си за “Златна топка”.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ