Още не усетил вкуса на полския футбол, „героят” на Левски Димитър Везалов побърза да се подмаже на местните, обявявайки, че при тях най-популярният спорт е много по-напред от българския. После пусна познатото клише: „Трансферът ми в Заглембие е крачка напред в кариерата”.

Ами, скъпи Митко, то футболът ни е на това дередже заради такива като теб. Защото ти ще останеш в родната история не с някой силен мач, а с онзи автогол, който си заби през 2013 година, лишавайки Левски от титлата. Впоследствие като награда Славия те приюти в „Овча Купел”. Или всъщност те приюти, понеже никой не те искаше.

Ако си бил звезда тук, ако си оставил някаква положителна следа (защото ти си оставил, ама твоята е отрицателна), щеше може би да имаш право да правиш подобни сравнения. Подчертавам – може би, тъй като възпитаният човек никога няма да обяви на всеослушание, че футболът, откъдето идва, е трагичен. Сещам се как преди години, когато Бербатов отиде в Германия, Стилян в Шотландия, а Мартин Петров в Швейцария, никой от тях не заяви, че идват от по-слабо първенство. Замълчаха си, защото това се знае и не е нужно да го натъртваш.

Така че, вместо да се навеждаш на поляците, вземи се изправи. Стегни се. Че ако вземеш и в Полша да си набутваш автоголове, току-виж местният футбол слязъл на нивото на нашия…
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ