Учени твърдят, че хората с по-тъмен цвят на кожата са по-темпераментни. Казано по-простичко – луди глави. Вари го печи го, такива си остават – независимо дали им четеш конско или се опитваш по-елегантен начин да ги вкараш в правия път.
 
Гара Дембеле е класен футболист. Много, много добър футболист. Но когато премина от “Локо” (Пд) в “Левски” и започна да ниже гол след гол, някои припомниха за бурните му нощи под тепетата. Една моя колежка пък предупреди, че Гара май ще кривне в неправилната пътека, по която право в пропастта се килна друг голям талант, носил синия екип – Юсуф Рабех.
 
Ето че дойде денят, или по-скоро нощта, в която Дембеле ни напомни за другото си Аз. За онзи исполин, който два пъти е бил обвинен в изнасилване на млади момичета – първо в Дания, а после и в Италия. И който вкарваше повече чашки с черно-белия екип на пловдивското Локо отколкото голове в противниковите мрежи.
 
След като заслужено се нареди на първо място сред голмайсторите в турнира Лига Европа, снощи Гарата застана рамо до рамо и до други герои. Но не до футболните, а до пишман шофьорите и до тези, които не могат да се преборят със славата и алкохола. Като споменатия вече Рабех и неговия сънародник Бензукан.
 
Помните ли Серж Йофу? Той също притежаваше талант, макар и не като този на Дембеле. Тъмната страна на живота приюти при себе си Йофу, избутвайки го от прожекторите и славата. Същата съдба имаше и друг страхотен футболист – Макдоналд Мукаси, който нямаше изцепки зад волана за сметка обаче на стотици такива в дискотеки и барове.
 
Ако Гарата не се вземе в ръце, наистина ще тръгне по стъпките на Рабех и в крайна сметка този път ще изнасили...себе си. Мароканецът беше желан от няколко силни западноевропейски клуба, които бяха готови да платят доста пари за правата му. Но Юсуф избра чашата пред топката, за да го заточат впоследствие в Анжи (Махачкала), където продължи да порка. Една сутрин брилянтният защитник внезапно изчезна, сътворявайки международен скандал, и се прибра в родното Мароко, където и до днес носи екипа на затънтено отборче. Натам ли припка и Гарата или към класен евротим?
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ