След 7-годишно отсъствие Едуард Ераносян се завръща в българския футбол. И то не къде да е, а в шампиона Лудогорец.
 
Преди да напусне България през лятото на 2008 година, етническият арменец бе достигнал най-високия връх в треньорския занаят. През сезон 2003/2004 той изведе Локомотив (Пловдив) до първата шампионска титла в историята на клуба. Ами, ще кажат някои, то тогава и аз да бях треньор, щях да ликувам с трофея. И ще ни припомнят кой бе собственик на „черно-белите” в онези години – Георги Илиев.
 
Роденият през 1961 година Ераносян обаче може да извади достатъчно футболни аргументи, за да разбие тезата, че е станал шампион по втория начин. Първо, неговият отбор играеше приятен и най-вече печеливш футбол. Второ, в решителните сблъсъци за титлата срещу основните конкуренти Локо (Пловдив) излизаше победител. Така че – въпреки всичко Едо ни доказа, че не е от чираците в треньорската професия, а напротив – беше си станал майстор. А другото доказателство, че спецът си беше спец, бе спечелването и на Суперкупата на България.

След като напусна „Лаута” Ераносян бе за кратко на трудовата борса, за да дойде 2007 година, когато пое Берое. Там се задържа кратко, а през лятото на 2008 година започна чуждестранната му авантюра. Едо акостира в Кипър, поемайки местния АПОП. И за отрицателно време от върха се оказа паднал на земята...
 
В края на 2008 година общо 13 футболисти и официални лица от кипърския първодивизионен клуб бяха заплашени със сериозни наказания заради нарушение на правилата на антидопинговия код. Сред тях бе и българският специалист Едуард Ераносян. Членът на Chuguna_1.jpgантидопинговата комисия към кипърската футболна асоциация Михал Петру съобщи, че всичките 13 разследвани са заплашени с наказания. "Фактът, че 13 спортисти и официални лица от един отбор ще бъдат разследвани от Дисциплинарната комисия заради допинг, е безпрецедентен за Кипър", каза тогава Петру.
 
В групата се включват и двамата помощници на Ераносян, както и двама физиотерапевти. От централата съобщиха имената на още петима играчи, които са употребили забранени вещества. Пробите на Ангелос Ефтимиу от Кипър, Янис Сфакианакис от Гърция, Дмитро Михайленко от Украйна, Самир Бенжелун от Франция и Бернардо Вашкунселош от Португалия показаха положителен резултат за оксиместрон.
 
Всъщност, допингскандалът в АПОП избухна още през ноември, когато португалците Карлос Маркес и Лионел Медейрош бяха заловени за употреба на забранените субстанции оксиместрон и метил-тестостерон. Това предизвика разследване от страна на кипърската футболна асоциация, а Едуард Ераносян напусна поста си в клуба. В края на декември специалистът подписа договор с друг кипърски тим Еносис (Паралимни).

Точно тогава обаче дойде и официалното решение. Ераносян бе изхвърлен за две години от футбола. И когато реши да обжалва, спортният арбитражен съд в швейцарския град Лозана му стовари още един удар. Вместо да намали санкцията, съдът я увеличи с още две години.
 
Едо изчезна от футболния хоризонт за дълго време, за да се появи отново през декември 2012 година – месеци преди да изтече наказанието му.
 
Той потегли към Африка, за да поеме анголския клуб Кабушкорп. До идването на Ераносян тимът се луташе в местата от втората половина на класирането в местния елит. Пловдивчанинът обаче запретна ръкави и от нищото направи нещо. Изведе Кабушкорп до титлата.
 
Първоначално Ераносян водеше тима зад кадър, тъй като санкцията му не беше изтекла. На 4 май 2013 година обаче наказанието приключи и Едо седна на пейката в мача на Кабушкорп срещу Есперанса Саграда.
 
Първото място бе подпечатено още преди края на сезона. Четири кръга преди финала отборът от Луанда имаше преднина от 13 точки пред втория Примейро де Агосто – без нито една загуба в изиграните 26 мача, като бе спечелил 64 точки от 19 победи и 7 равенства.
 
„В Кабушкорп през 2012 година игра бразилската перла Ривалдо. Той обаче не успя да ни изведе до титлата. Но с появата на българския треньор Ераносян мечтата ни се превърна в реалност. Казано накратко – това, което не направи Ривалдо, го стори Едуард”, обявиха тогава шефовете на клуба.
 
През 2014 година Ераносян напусна Ангола и цял сезон беше без работа. Днес обаче Едо се завръща. И то в България. И то в Лудогорец, където ще има тежката задача да изправя на крака най-добрия ни отбор в последните четири години.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ