Точно в полунощ на 21 срещу 22 юни ще се даде старт на тазгодишното издание на превърналата се в традиция Обиколка на Витоша. От резиденция Бояна ще тръгнат около 300 скороходци, оборудвани за нощно виждане, а в 07:00 на 22-и седемстотин колоездача ще дадат зрелищен старт на велосипедната част на обиколката.

Предизвикателното трасе тръгва от Бояна и минава през Тихия кът, Владая, язовир Студена, селата Боснек и Ярлово, и се включва в Панорамната пътека над селата Железница, Бистрица, Симеоново и Драгалевци, завършвайки пак пред Резиденция Бояна. Дължината на маршрута е 99,32 км с положителна деневилация от 2000 метра.

През последните няколко години обиколката представлява една от най-масовите прояви от този тип у нас. Участие в нея вземат както любители, така и професионални спортисти.

Най-доброто време достигнато досега е осем часа и половина за скороходци и три часа и половина за колоездачи. Тази година се очаква да се поставят нови рекорди. Квотата от 700 души за колоездачи е вече запълнена и е спряно записването - продължава записването на скороходци до достигане на лимита от 300 души.