Общо 13 от финалите по лека атлетика на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. ще бъдат проведени в сутрешните сесии. Това обявиха от Международната лекоатлетическа федерация (IAAF).
 
По време на сбирката си в Монако през ноември от ИААФ обявиха плановете си да проведат 13 от финалите в сутрешните часове за първи път от 1988 г. насам, за да има по-голям зрителски интерес заради часовата разлика между Бразилия и Европа.
 
Сега обаче стана ясно кои именно ще бъдат тези финали – женските 10 000 метра, мъжките и женските на 3000 метра с препятствия, мъжките 400 метра с препятствия, мъжките и женските в хвърлянето на диск, женското хвърляне на чук и мъжкият троен скок. В сутрешните часове ще бъдат проведени и финалите в дългите дистанции – мъжкият и женският маратон, както и трите състезания в спортното ходене.
 
Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро ще се проведат от 5 до 21 август 2016 г. Вече е ясно, че мъжкият спринт на 100 метра ще бъде във вечерната сесия на 14 август (неделя), а предната вечер ще бъде женският финал в късия спринт.