Росен Лилов от София и Анита Кръстева от Велико Търново са победителите в двете категории (мъже и жени) на 41-я Международен мемориален маратон "Съединение", чийто финал бе на пл. "Съединение" в Пловдив.

Стартът бе даден със стара пушка, "участвала" в реалните събития за Съединението на България, в 9,30 часа на пл. "Съединение" в град Съединение. По 23-километровото трасе тръгнаха около 200 атлети от цяла България, сред тях и отбор от турския град Бурса. Най-много участници имаше от град Съединение (някогашното Мало Конаре) откъдето започва фактическото съединение на Княжество България с Източна Румелия.

Близо 100 души участваха в така наречения "междинен" (малък) маратон, чието трасе е 12 км, още толкова буха участниците на възраст от 3 до 18 години, които пробягаха трасето от 600 метра. В големия маратон победители ще бъдат излъчени в 9 възрастови групи, в средния групите са 6, а при най-малките - 12.

Началото на мемориалния маратон "Съединение" е от 1975 г. Той е организиран по инициатива на трима изтъкнати пловдивски деятели на леката атлетика - Димитър Калъчев, Марко Шиваров и Васил Терзиев, които са подкрепени от тогавашния кмет на град Съединение Георги Котов.