24-часовото благотворително бягане Sofia24, което се проведе на Националния стадион "Васил Левски", събра 28 219 лева в помощ на родните параолимпийци. Събитието, организирано от клуба по лека атлетика "Приорити спорт", започна в 14:00 часа на 17 септември и завърши в същия час в неделя.

Повече от 3000 участници се включиха в благородната инициатива. Те направиха 28 219 обиколки по пистата на "Васил Левски". Всяка една от тях донесе по 1 лев за българските параолимпийци. Парите се осигуряват от спонсорите на събитието. Отделно всеки можеше да постави колкото иска пари в специалните урни.

Обиколките и избяганото разстояние беше измервано с модерна професионална техника. Целта на Sofia24run е да се окаже подкрепа към параолимпийците ни, донесли много медали и успехи на България, въпреки условията, в които се подготвят.

Редица известни личности се включиха в бягането. Доста обиколки направи и световната шампионка на 200 метра едноместно кану Станилия Стаменова, видя репортер на БЛИЦ СПОРТ, който също участва в благотворителното събитие.

Вниманието на "Васил Левски" привлякоха и родните футболни съдии. През целия маратон те си предаваха щафетната палка и бягаха по 30, а някои дори и повече минути. На последен пост до 14:00 часа вчера тича Николай Йорданов, който в събота вечерта ръководи Лудогорец - Славия (3:1).

В инициативата се включиха много настоящи и бивши състезатели по лека атлетика, бойни спортове, млади гимнастички, както и футболисти от столични школи. В последните часове на събитието децата от школата на ФК Локомотив (София) 1929 пробягаха близо 50 километра. С участието си в маратона, малките "железничари" отново дадоха пример за социална ангажираност и показаха любовта си към спорта. С присъединяването си към инициативата, те помогнаха с около 120 лева, които бяха добавени към общата сума на всички, включили се в благотворителното събитие.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ВИДЕО - ТУК!