Ветеранът Бернард Лагат показа, че и на 41 години още има сили за силно представяне. Той спечели американските квалификации на 5000 метра и се класира за олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Лагат се движеше втори, но направи последната обиколка за 52,8 секунди, което му позволи да излезе на първо място, да вземе победата и да се класира за пето участие на Олимпиада.

Бернард Лагат финишира за 13:35,30 минути. Втори остана Хасан Мийд с 13:35,70, а трето място зае Пол Челимо с 13:35,92, след като изпревари Ерик Дженкинс с 0,06 секунди.

Гейлън Ръп, който водеше в състезанието 500 метра преди края, остана на девето място. Ръп вече си беше гарантирал участие на олимпийските игри в бяганията на 10 000 метра и в маратона.

Лагат се състезава за САЩ от 2005 година, като оттогава има два златни, два сребърни и един бронзов медали от световни първенства на открито, както и два златни и един сребърен медали в зала. Преди това Бернард Лагат бягаше за Кения и беше спечелил сребърно и бронзово отличия от олимпийски игри, сребро от Световно на открито, както и злато и сребро от световни първенства в зала.