Общо 8000 лв. ще бъде наградния фонд на възобновения международен турнир „Самарско знаме” в Стара Загора в събота.

Финансовите бонуси ще се раздават от първо до десето място за резултат по сравнителната таблица на ИААФ. Постижението с най-висока стойност според таблицата ще бъде премирано с 2000 лв. Следващите суми са съответно 1500, 1000, 800, 700, 600, 500, 400, 300 и 200 лв.

Турнирът ще събере над 200 атлети от България, Катар, Бахрейн, Сърбия и Румъния, а организаторът имат намерения да заслужат категория „Класик” от Европейската атлетика.

„Това е турнирът в момента у нас, който е най-близо до покриване на критериите за ранг на Европейската атлетика, каза президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. – Някои от критериите са покрити вече, за останалите ще стане ясно след края на турнира. Но „Самарско знаме” има шанс да ни върне сред държавите с еднодневни състезания с ранг в ЕА. Решението се взима през октомври, така че още през 2015 г. турнирът може да има ранг „Класик”. Този турнир не го разглеждам като спорадично явление. Той е елемент от пъзела на развитие на старозагорския клуб „Берое”, който е модел за работа и ни се иска всички други клубове в страната на работят така. В „Берое” имат организирана работа с деца до мъже и жени, имат визия за развитие на леката атлетика в града, работят за изграждане на базата, имат отлична комуникация с Общината, която от своя страна е решаващата помощ за развитието на „Берое”.