Успехът на световното първенство по футбол в ЮАР е вдъхновило Африка да се кандидатира за домакинство на планетарен шампионат по лека атлетика.
 
“Мароко е най-вероятният кандидат за турнира през 2017 г. и ако го стори, ние сме сигурни, че може да спечели домакинството”, обяви президентът на Африканската атлетическа конфедерация Хамад Калкаба Малбум.
 
“Окуражени сме от последното световно първенство по футбол, което се проведе в ЮАР”, заяви Калкаба преди 17-ия шампионат на Африка по лека атлетика, който стартира в сряда в Найроби (Кения).
 
“Знаем, че освен Мароко, и ЮАР, Нигерия, Алжир и Египет могат да направят успешно домакинство на световно първенство. Мароко обаче опита кандидатура за турнира през 2015 г. и сме сигурни, че ще има добър шанс да спечели за първенството през 2017 г.”, допълни Калкаба, който е и висш военен от камерунската армия.
 
Световното първенство през 2011 г. ще се проведе в южнокорейския град Тегу, а Москва ще приеме шампионата през 2013 г. Лондон и Пекин вече издигнаха кандидатурите си за домакинство на турнира през 2015 г.
 
Световнен шампионат по лека атлетика никога не е бил провеждан в Африка. Освен това Калкава анонсира, че първият африкански шампионат по бягане в пресечена месност ще се проведе в ЮАР през следващата година./БЛИЦ