Американският бегач на 800 метра Ник Саймъндс разкри причината да бъде оставен извън отбора на САЩ за световното първенство по лека атлетика в Пекин (22-30 август). Всичко се дължи на спор заради екипировката.
 
31-годишният Саймъндс, световен вицешампион за 2013 г., отказал да подпише договора на Американската лекоатлетическа федерация, според който е задължен да носи екипировка на „Найк“. Атлетът има личен договор с „Бруукс Ранинг“.
 
„Току що получих съобщение от Федерацията, че съм извън отбора. Не може да бъде позволен монопол на една компания и след това да се говори за чист и достъпен спорт. Такова е статуквото в момента и то трябва да се промени. Изглежда точно аз ще се заема с тази промяна“, заяви Саймъндс.
 
„Заради този монопол съм оставен извън отбора за Пекин. Време е за противопоставяне на Федерацията, тъй като оказва натиск и принуда над атлетите. Ако не ме върнат отбора, тъй като съм си спечелил правото да бъда в него, ще се обърна към адвоката си“, допълни световният вицешампион.
 
„Уважаваме Ник и всяко негово решение, но договори като нашите се използват по целия свят и са общоприет стандарт. Има изисквания за отборни униформи и екипировка. Правим най-доброто според силите си, за да балансираме между личните интереси на атлетите и тези на отбора и Федерацията. Често тези интереси си противоречат и водят до конфликти“, коментираха от Американската атлетическа федерация.
 
САЩ все още не е обявил официално отбора си за световното първенство по лека атлетика в Пекин. Очаква се това да бъде сторено по-късно днес.