Бившият световен и европейски шампион на 200 метра Николай Антонов-Таланта е един от двамата извършители на въоръжения грабеж в горнооряховското село Първомайци. Това съобщи шефът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Живко Коцев.

В петък двама маскирани мъже, въоръжени с автомат "Калашников" и пистолет, отвлякоха микробус с 11 500 лева оборотни средства и неустановено количество цигари. Минути по-късно бусът със завързания шофьор, парите и цигарите бяха открити от полицията в местността "Селището", край великотърновското село Самоводене.

"Николай Антонов е задържан в родния му град Разград", информира още комисар Живко Коцев, който не пожела да каже кой е другият извършител, тъй като разследването продължава.

"Двамата са съпричастни към грабежа, придружен с отвличанията. Единият от тях е организаторът на престъплението. Вторият считаме, че е помагач, който е осигурил автомобил за придвижване на лицата до мястото, където е извършен грабежът", добави Коцев.

Роденият през 1968-а Николай Антонов-Таланта е световен шампион на 200 метра бягане в зала от 1991 година и европейски първенец в същата дисциплина година по-късно. И до днес републиканският му рекорд на 200 метра - 20.20 секунди, поставен преди 19 години, не е подобрен. Антонов бе известен като Най-бързия бял мъж на планетата, тъй като на финалите на големи първенства конкуренти му бяха само чернокожи състезатели.

След края на спортната си кариера Антонов се завърна в родния Разград. През 2003-а прави опит за самоубийство, като си прерязва вените и се наръгва с нож в корема. Като вероятна причина се посочва тежкото му финансово положение. Лекарите го спасяват. Таланта бе лекуван от наркотична и алкохолна зависимост. Години по-късно е арестуван няколко пъти в родния си град заради пиянски скандали. /БЛИЦ