Двукратният олимпийски шампион от Лондон 2012 Мохамед Фара (Вбр) е бил задържан в САЩ по подозрение, че е терорист. Това се случило, когато 29-годишният атлет се върнал в Портланд, за да продължи подготовката си.

Фара тренира именно в Америка, въпреки че се състезава за Великобритания. Той стана първият атлет от Албиона, който спечели златото в бяганията на дълги разстояния – 5000 и 10 000 метра. За постиженията си той бе обявен за кавалер на Ордена на Британската империя.

"Не можех да повярвам какво се случва. Само защото съм от сомалийски произход, всеки път ме задържат, когато отивам в САЩ. Този път дори си носех медалите, за да покажа кой съм аз, но те не ги приеха", коментира Фара пред “Сън”.

Той призна, че и преди е имал проблеми с властите в САЩ, които упорито го разследват за тероризъм.

"В началото на престоя ми в Портланд бях с туристическа виза. От "Найк" уредиха нещата и със семейството ми получихме виза за пребиваване, ние решихме, че всичко вече ще бъде наред. Условието обаче бе да напуснем страната и да се върнем пак. Отлетяхме за Торонто, за останахме няколко дни на почивка и когато трябваше да се върнем получихме писмо от властите. В него ни обясняваха, че сме предмет на разследване за терористична заплаха и ще трябва да стоим извън страната в продължение на още 90 дни", допълни Фара.