Бившият световен рекордьор в бягането на 100 метра Асафа Пауъл направи изненадващо признание, че не е познавал правилника на Световната антидопингова агенция. Това стана в първия ден от изслушването му за дадената от него положителна допинг проба за забранения стимулант оксилофрин, взета през юни в кръг от националния шампионат на Ямайка.

На въпрос дали е запознат с правилника за допинг контрол, спринтьорът отвърна "Сега вече да", а адвокатът на Ямайската антидопингова комисия Лакстън Робинсън го обвини в "изключителна небрежност".

Пауъл свидетелства, че бившият му треньор Крис Сюреб му е дал девет различни добавки, които той проверил чрез Google дали съдържат забранени субстанции. Бегачът каза, че е приел добавката Epiphany D1, която обвинява за положителната допинг проба, в началото на юни и около 6.30 часа сутринта в деня на въпросното състезание от националния шампионат.

Сюреб отрече да е давал на Пауъл забранения стимулант. Той твърди, че атлетът е взел въпросния препарат без негова препоръка. Изслушването по случая ще продължи.