Най-известният параолимпиец Оскар Писториус сбъдна мечтата си. Атлетът с два ампутирани крака покри норматив за участие на Световното в Даегу и Олимпиадата в Лондон. Южноафриканецът спечели състезание в Италия с личен резултат на 400 метра 45.07 секунди.

24-годишният атлет слезе под квалификационната норма за двете големи състезания – 45.25 секунди и не може да бъде спрян от участие в състезанието за мъже без увреждания.

Мечтата на Писториус да участва на Олимпиадата в Пекин през 2008-а не се сбъдна, тъй като той не получи позволение от Международния олимпийски комитет, макар че бе заявен в състава на ЮАР. Покриването на норматива обаче му гарантира участие на Игрите в Лондон.

”Бях много бърз и съм много щастлив. Чувствам се като цар, вече започвам да събирам багажа си за Олимпиадата. Мисля, че около седмица усмивката няма да слезе от лицето ми”, сподели развълнуваният състезател.

Оскар е роден на 22 ноември 1986 година в Йоханесбург с дефект на фибула на двата крака. Едва 11-месечен краката му са ампутирани под коленете. Това не го спира и с протези момчето тренира ръгби, водна топка, тенис и борба.

Заради протезите Писториус е наричан Блейрънър. Той има 4 паралимпийски титли и 1 бронзов медал и държи световните рекорди за хора в увреждания на 100 и 200 метра.

В състезанията за хора без увреждания Оскар бяга на 400 метра. Той има няколко уастия в Диамантената лига през сезона.