България ще бъде представена с 16 атлети в последното голямо състезание за летния сезон – Балканейшън, което ще се проведе за първи път на 20 септември в Любляна. За участие в него са поканени всички балкански атлетически федерации. Специален гост ще е и отбора на страните от Персийския залив.

Официалното откриване на Балканейшън е на 20-и септември от 16,30 ч (бъл.вр), а финала в 19,30 ч. Организатори са Асоциацята на балканските атлетически федерации (АБАФ) и Словенскат атлетическа федерация.

„Това е състезанието, с което реално се слага край на атлетическия сезон в Европа, коментира президентът на АБАФ Добромир Карамаринов. – То включва елементи както от турнирната надпревара, така и на отборния дух. Именно защото са поканени всички нации от Балканите, а името му е Балканейшън. От това издание зависи дали състезанието ще стане традиционно или ще промени малко формата си и ще придобие вид на балкански отборен шампионат. Амбициите на българския тим са да гони място сред първите 3 отбора”.

На 20-и септември сутринта в Любляна ще се проведе редовния конгрес на АБАФ. На него ще се разглеждат въпроси свързани с устава на организацията, технически правила, както и ще се утвърди календара за 2015-а година.

Гости на конгреса ще са Хансйорг Вирц, президент на Европейската атлетика, Сергей Бубка вицепрезидент на ИААФ, а също така и още няколко члена на Съвета на ИААФ и на ЕА.