Не, не... Той не е човек, а сякаш някакво друго създание. От друг свят, от друга планета. Болтовете на Юсейн Болт са така перфектно смазани, придаващи му вид на някаква убийствена машина, чиято скорост задминава свръхзвуковата.
В неделя вечерта въпросът не беше дали ямайският спринтьор ще спечели титлата на 100 метра. Нито пък дали ще има световен рекорд. Само наивниците се съмняваха, че златото ще попадне в нечии други ръце. Въпросът бе с колко стотни от секундата лудият Юсейн ще счупи постижението си от 9,69, поставено на олимпиадата в Пекин миналото лято. Дъхът на хилядите на стадиона в Берлин и на милиардите пред телевизионните екрани секна, когато тъмнокожият исполин прегази с феноменална лекота тичащите край него лилипути. И след като профуча като ураган, издухвайки конкуренцията, Той се потупа победоносно в гърдите, сякаш казвайки: “Аз съм Юсейн Болт, а вие кои сте?”. 
Това не бе шоу, а извънземен спектакъл, пред който постигнатото до този момент от Човека на спортното поле избледня. Всичко сякаш потъна в бездната на забравата – рекордите на Майкъл Фелпс в плуването, на Роджър Федерер в тениса, на Елена Исинбаева в овчарския скок и на останалите знайни и незнайни на широката публика герои. И ако те са герои, Юсейн е мит, легенда, притча от плът и кръв, а вероятно и от още нещо. Всъщност ние знаем кои са те, както и кой е Тайсън Гей и Асафа Пауъл – отлични спортисти, имащи гадното нещастие да попаднат в сянката на ямайския чудотворец. Но кой е той. Колос, обвит в загадъчна пелена, в която може би се мъдрят и няколко грама химия? Но химията я ползват всички, къде по позволен, къде по непозволен начин. В Него обаче има и други елементи, вероятно генетически, позволяващи му да стане най-фамозният спортист в цялата човешка история. Най-стряскащото е, че Болт притежава безкраен арсенал, след като снощи дивакът му с дивак си позволи да се поотпусне на финалната права. Което ще рече, че съвсем скоро Той ще издуха и 9,58, ще слезе на 9,5, а вероятно и да падне още по-надолу. И същевременно да лети нагоре към космическите върхове, доказвайки ни, че човешките възможности нямат граница.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ