Бен Джонсън за първи път от 1988 година насам се появи на същата писта, за да пледира против допинга, предаде агенция Франс прес от Сеул.

Канадският спринтьор през 1993 година бе наказан доживотно след нова положителна допингпроба, пет години след Олимпиадата в столицата на Корея. Там Бен бе заловен с анаболния стероид станозолол.

"Добре е да се завърнеш, каза днес Бен Джонсън на пистата, на която в 13,30 часа на 24 септември 1988 година застана на старт за финала на 100 метра за мъже, който стана "най-мръсното бягане в историята. - Аз съм тук, където се пишеше историята. Някои казват, че това е лоша история, но това не е моето виждане на нещата".

На финала в бягането на 100 метра на Олимпиадата през 1988 година Джонсън победи американеца Карл Луис с резултат 9,79 секунди - нов световен рекорд в бягането на 100 метра.

Три дни по-късно Джонсън бе лишен от златния медал и за олимпийски шампион на 100 метра бе обявен Луис, който финишира втори.

Шест от осемте финалисти на 100 метра в Сеул по-късно попаднаха в допингскандали. Скандалът обаче не засегна Карл Луис. Посещението на Бен Джонсън в Сеул е последният етап от световно турне за борбата срещу допинга в леката атлетика.