Част от бегачите, които трябваше да стартират на маратона в Скопие, ще участват в състезанието на класическата дистанция в Плевен. Надпреварата в македонската столица беше отменена заради престрелките в страната. Бягането в Плевен ще се проведе на 17 май, а част от програма му ще бъде и националното първенство на полумаратон.

"За маратона са се записали около 70 души, а за полумаратона са около 130. Заради случващото се в Македония пропадна маратонът на Скопие, който трябваше да се проведе в неделя, така част от хората ще участват при нас", обясни главният организатор Станислав Георгиев пред "Дневник".

Освен стартове на маратон и полумаратон в Плевен ще има и състезание в щафетата 2х10 км и градски крос – 3 км "Аз мога".

Георгиев заяви, че трасето е подобрено спрямо миналата година, когато маратонът се проведе за първи път.

"Това е единственият сертифициран маратон в България, което означава, че ако има рекорди, те ще бъдат официално признати", каза той.

Събитието е изтеглено за 17 май по две причини - за да съвпадне с празника на града и за да се размине със Софийския маратон, който се провежда през есента.

Бюджетът на маратона е нараснал с 50% до около 25 000 лв. По-голямата част от сумата е осигурена от спонсори, а другата идва от Общината и от таксите за участие.

Важна част от събитието е благотворителната кауза.

"Целта е осигуряване на топъл обяд на 30 деца в неравностойно положение в община Гулянци. Хората в общината са едни от най-бедните в страната. Безработицата там за миналата година е 45%. Значителна част от децата са от ромски семейства и семейства с поне един безработен родител. Част от тях спират да ходят на училище, защото родителите им нямат средства да им осигурят храна или дрехи за училище", пише в сайта на маратона.