Бившият мениджър на Ивет Лалова - Щефан Мачинер, който през пролетта на 2009 г. бе арестуван в Австрия за нелегално разпространение на допинг, се призна за виновен. Треньорът може да попадне за 5 години в затвора.
 
Той разкри, че е снабдявал професионални спортисти със стероиди и други забранени вещества за подобряване работата на организма от 2005 г. до септември 2008 г. През август 2008 година австрийското правителство приема закон, с който прави използването и разпространението на допинг незаконно на територията на страната. Мачинер признава, че е спрял да извършва дейността си в клиника във Виена непосредствено след влизането в сила на закона. Той добавя, че е преместил дейността си заедно с цялата апаратура в Словения и Унгария, откъдето по всяка вероятност е продължил да развива допинг-мрежата си.
 
По време на допинг скандала в началото на 2009 г. бе замесено и името на родната лекоатлетка Ивет Лалова, която обаче категорично отрече да се е възползвала от въпросните услуги.
 
Жертви на Мачинер стават редица известни австрийски спортисти, като колоездачът и спортист на годината в Австрия Бернард Кол, който вече е с доживотна забрана за състезаване, както и лекоатлетката Лиза Хютхалер, която предстои да свидетелства срещу бившия си мениджър. Други провалили се клиенти на Мачинер са колоездачът Михаел Расмусен, който през 2007 г. се отказва от жълтата си фланелка в Тур дьо Франс, след като умишлено пропуска няколко допинг проверки. Холандският лекоатлет Симон Врьомен също си изпати.