Бившият световен рекордьор във високия скок Патрик Сьоберг направи скандални разкрития, че е бил насилван сексуално от втория си баща и свой треньор Вильо Нусиайнен. 46-годишният швед сподели, че ужасът е започнал, когато е бил на 11 и продължил 4 години.

Той е третият бивш лекоатлет, който прави подобни разкрития за покойния вече Нусиайнен. Патрик решил да говори, след като Кристиан Скаар Томасен и Яник Трегаро се оплакаха, че са били тормозени от Нусиайнен.

"Аз съм жертва и бих искал да имах куража да се изправя срещу Вильо, докато беше жив. Написах книгата “Това, което не видяхте”, защото тази история трябва да се разкаже. Не искам да очерням починал човек, но децата трябва да знаят какво може да им се случи”, сподели Сьоберг в деня на публикуването на автобиографията му.

Нусайнен, който почина през 1999 година, бе смятан за гений в родината си, като бе в основата на успехите на Швеция в атлетиката.

Патрик Сьоберг е роден на 5 януари 1965 година. Той е печелил три медала от олимпийски игри – сребро (Лос Анджелис’84 и Барселона ‘92) и бронз от Сеул’88. Патрик има световни титли на открито (1987-а) и в зала (1985-а), а сред успехите му фигурират и 4 златни медала от европейско първенство. През 1987-а шведът чупи световния рекорд във високия скок – 2.42 метра, който година след това е подобрен от кубинеца Хавиер Сотомайор.