Една от най-големите звезди на хърватската лека атлетика Бланка Влашич, която в края на май обяви, че има голяма вероятност да пропусне Олимпийските игри в Лондон заради здравословни проблеми, ще направи първия си старт от дълго време. Световната и европейска шампионка на открито е в списъка с участничките на турнира от Диамантената лига в Лондон, който ще се проведе в петък и събота.

Припомняме, че хърватката претърпя операция на левия глезен и петата тази година, но възстановяването й се забави заради усложнения от бактериална инфекция.

"Целият ми сезон, включително Олимпиадата, е под въпрос за мен. Ще реша дали да участвам в Лондон ден преди откриването на Игрите. Не искам да отида в Лондон и да скоча 190 или 195 см. Всички знаят какво искам в Лондон. Не бих отишла там и да се страхувам дали имам сили за призовите места", сподели Влашич през май.

Диамантената лига в Лондон се очертава като генерална репетиция за състезателките в скока на височина преди Олимпиадата. Освен Влашич в Лондон ще скачат настоящата олимпийска шампионка Тиа Хелебаут, която в Пекин изненадващо победи хърватката в спора за олимпийската титла, световната шампионка в зала от Истанбул 2012 Шонте Лоу (САЩ), шампионката на планетата от Дегу 2011 Анна Чичерова (Русия), еврошампионката от Гьотеборг 2006 Рут Бейтиа, шампионката на Стария континент в зала от Париж 2011 Антониета Ди Мартино (Италия), Ема Греен Трегаро (Швеция), Тонйе Ангелсен (Норвегия), Светлана Школина (Русия) и др.

Влашич притежава второто най-добро постижение в света за всички времена - 208 см, но така и не успя да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова от 209 см, въпреки многобройните й опити.