Бланка Влашич ще защитава титлата си на предстоящото Световно първенство по лека атлетика в Даегу (Южна Корея). Хърватката спечели златото във високия скок преди две години, но в момента е с контузия. 27-годишната състезателка има частично разкъсване на мускул на левия крак и във сряда обяви, че най-вероятно няма да скача в Даегу.

”Преди няколко дни направих само 24 скока и разбрах, че не съм готова за Световното. Решението ми обаче трая само 12 часа. Искам един ден когато погледна назад да не съжалявам за нищо. Не мога да седна спокойно пред телевизора на 3 септември и да гледам как друга състезателка печели златото”, заяви Бланка на пресконференция.

Влашич е двукратна световна шампионка – от Осака’07 и Берлин’09. Тя има и планетарни титли в зала – от Валенсия’08 и Доха’10. Миналата година хърватката спечели и европейското злато. В богатата й кариера засега липсва олимпийската титла – тя остана втора в Пекин след Тиа Хелебо (Бел).

В кариерата си Бланка има личен резултат 2.08 метра и над 10 опита да счупи рекорда на Стефка Костадинова – 2.09 метра от 1987 година.

Изненадващо обаче номер 1 в ранглистата за сезона е рускинята Анна Чичерова с 2.07 метра. Номер 5 в света е българката Венелина Венева-Матеева с 1.98 метра, като тя също ще участва на Световното.