Оскар Писториъс спечели титлата на 100 метра на световното първенство за хора с физически увреждания в Манчестър, след като успя да изпревари Джером Сингълтън в последните метри.

22-годишният южноафриканец, който е с два ампутирани крака, бяга за първи път, след като счупи ребра по време на инцидент с лодка през февруари. Той премина 100-те метра за 11,13 секунди и победи Сингълтън с 0,03 секунди.
 
Писториъс, който тича с две изкуствени протези във формата на остриета, спечелили му прозвището Блейдрънър, бе изпреварен от американския си съперник на старта, но както и на олимпийски игри в Пекин Сингълън финишира втори.
 
По-късно днес Писториъс ще участва в бягането на своята коронна дистанция – 400 метра. Южноафриканецът, който през миналата година трябваше да доказва пред Спортния арбитражен съд, че карбоновите му протези не му дават предимство пред здравите атлети, води битка, за да му бъде позволено да участва и на световното първенство по лека атлетика в Берлин, където да премери сили с топатлетите на света./БЛИЦ