Вече 103 квоти, спечелени от българските състезатели в 12 вида спорт, има на сметката си българската делегация за първите европейски игри Баку 2015.Това бе докладвано от генералния секретар на БОК Белчо Горанов по време на работна среща с представителите на българските спортни федерации днес.

А квотите са в следните спортове: бокс, борба, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, акробатика, батут, кану-каяк, плуване, скокове във вода, спортна стрелба и самбо. Очаква се спортистите ни да спечелят квалификациите в джудото, бадминтона, колоезденето, стрелбата с лък, каратето, фехтовката, таекуондото, тениса на маса и аеробиката. Представителите на федерациите бяха запознати с концепцията на игрите и с предстоящите организационни дейности на комитета, свързани с българското участие. Обсъдени бяха теми, касаещи процедурите по акредитация, пътуване на делегацията, настаняване, екипировка и подготовката на състезателите. БОК предостави на федерациите и информация за състезателната и тренировъчна спортна програма по време на игрите, спортните обекти, както и електронни брошури, съдържащи специфична за всеки спорт информация.

Европейските игри са утвърдени от Генералната асамблея на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) на 9 декември 2012 г. в Рим. В първото издание са включени 20 вида спорт (олимпийски и неолимпийски). Те ще са веднъж на 4 години. Игрите са собственост и се ръководят от Европейските олимпийски комитети (ЕОК).

Домакин на първите европейски игри ще бъде азерската столица Баку от 12 до 28 юни 2015 г. Очаква се участие да вземат повече от 6000 спортисти. Те ще бъдат селектирани и ръководени от техните Национални олимпийски комитети (НОК).

За 11 от 20 спорта, включени в програмата на Баку 2015, е предоставена възможност за спечелване на квоти за Олимпийските игри Рио 2016, съобразно спецификата на отделните спортове и условията на съответната Международна федерация.