Мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф спечели първото издание на лекоатлетическия маратон на Варна. Той измина класическата дистанция от 42.195 километра за 2:19.51 часа. Насеф е женен за българка, роден е в Мароко, но в момента се състезава за Италия.

Той успя да надделее над много силните кенийски атлети Муриуки и Кипкиего, дори на три пъти повеждаше колоната, като последната негова атака на 39-ия км се оказа непосилна за съперниците му. Първа на финала го прегърнаха малката му дъщеричка Мерием и съпругата му Йонка, също бивша състезателка на маратон.

Втори остана кениецът Кенеди Кипкиего с 2:20.10 часа, а сънародникът му Патрик Муриуки завърши трети с 2:22.34 часа.

При жените триуфмира кенийката Еверлин Косгей. Тя завърши с време 3:06.18 часа. Втора финишира Добринка Шаламанова с 3:20.01 часа, а трета остана Таня Димитрова с 3:23.40 часа.

В бягането на 16.8 километра при мъжете шампион е Роман Продиус от Молдова с време 53.41 минути. След него се наредиха българите Йоло Николов с 54.18 минути и Димчо Мицов с 56.11 минути. В същата дисциплина при дамите спечели Милица Мирчева с 1:01.53 часа. Втора е Силвия Дънекова с 1:03.28 час, а трета - Маринела Нинева с 1:08.31 час.

На 8.4 километра при мъжете първото място зае Стоян Владков с време 26.55 минути, а след него завършиха Александър Йотовски с 28.45 минути и Йордан Петров с 28.53 минути. На същата дистанция при дамите триумфира Моника Георгиева с 31.39 минути. Втора остана Радосвета Симеонова с 33.05 минути, а на третото място се нареди Калина Гяурова с 37.34 минути.

С варненския маратон беше поставено началото на състезанията от новата верига, чието мото е "Бягането - начин на живот". Другите две са на 25 юни в Стара Загора и на 9 октомври в София, като маратонът в столицата ще е валиден и за балканско първенство.

Организаторите във Варна обявиха и благотворителна кампания. В зоната на старт-финала имаше пункт за даряване на кръв, като целта е да се подпомогне регионалният кръвен център.

Десетки хиляди варненци участваха в невероятния празник и приветстваха участниците в първото лицензирано издание на Маратон Варна. Уникална
атмосфера, отлична организация, много настроение, награди и усмивки съпътстваха проявата, която се очертава като една от емблематичните за
града в бъдеще.

„Поздравявам организаторите и им желая успех в бъдеще. Свършили са много работа. Трасето бе отлично подготвено, но времето беше доста топло и това повлия на резултатите. Успехът тук ме прави щастлив и ме амбицира да търся победата в останалите два маратона и в крайното класиране за веригата“, коментира победителят Ахмед Насеф.