Принц Албер ІІ официално откри форума ‘Мир и спорт’ в Монако. Министърът на младежта и спорта на България Мариана Георгиева присъства на събитието в операта на Монако. Изминалите дискусии по предварително обявената програма показаха интереса на световната общност към тази симбиоза /спорта и мира/, която е важен фактор в социалния живот на човечеството.

„Участието на около 700 видни личности от цял свят в работата на форума за пореден път доказва, как правителствата, МОК, националните олимпийски комитети и неправителствените организации могат да си сътрудничат без проблеми и ефективно”, заяви принц Албер.

Българският министър взе участие в разискванията по темата „Спортът – инструмент за изграждане на мир на разположение на правителствата”.

Изказвания направиха и трикратният олимпийски шампион на 800 м Уилсън Кипкетер, министърът на културата, младежта и спорта на Косово, а модератор на третата сесия е българката Дамяна Бакърджиева – професор по икономика и финанси в международния университет на Монако.

В петък министър Мариана Георгиева ще има среща с главния организатор на събитието Жоел Бузу, съветник на принца на Монако, световен шампион по модерен петобой от 80-те години. В провеждането на форума сред доброволните сътрудници има и българи./БЛИЦ