Двукратият олимпийски и трикратен световен шампион Неста Картър е дал положителна проба за метилхексанамин при повторната проверка на допинг тестовете от олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Името на ямайския атлет беше разкрито от агенция „Ройтерс“, която се позова на два източника, пожелали анонимност.

Според информацията следи от забраненото вещество са открити в „А“ пробата на 30-годишния спринтьор. Неговият допинг тест е сред 454-те проби, проверени повторно от Световната антидопинтова агенция. Атлетът от Ямайка може да бъде наказан, ако следи от препарата бъдат открити и в „Б“ пробата.

Неста Картър спечели златен медал от щафетата на 4х100 метра от олимпийските игри в Пекин, където бяга заедно с Юсейн Болт, Асафа Пауъл и Майкъл Фрейтър. Атлетът, агентът му и Олимпийската асоциация на Ямайка отказват коментар по темата. Президентът на Ямайската лекоатлетическа федерация Уорън Блейк обяви, че при тях няма постъпила информация за положителна проба.

Картър, който е специалист в бягането на първи пост на щафетата, беше основна фигура за Ямайка при спечелването на златните медали от олимпийските игри през 2008 и 2012 г., както и първите места на световните първенства през 2011, 2013 и 2015 година. Той още не се е състезавал през тази година, но се очакваше да вземе в олимпийските квалификации на Ямайка между 30 юни и 3 юли.

Традиционно за употреба на метилхексанамин се присъждат наказания между шест месеца и една година, както и анулиране на резултатите на уличените атлети за периода на санкцията.

Въпреки че Болт, Пауъл и Фрейтър не са дали положителни резултати за забранени вещества, те може да загубят златните си медали от щафетата от Пекин 2008, ако в „Б“ пробата на Неста Картър се окаже наличие на забранения препарат.

По този начин всички членове на щафетата на САЩ на 4х400 метра от Сидни 2000 останаха без своите отличия, след като Антонио Петигрю призна за употреба на допинг.

От друга страна американката Мериън Джоунс беше лишена от своите два медала в щафетите от олимпийските игри в Сидни заради нарушение на антидопинговите правила, но нейните съотборнички запазиха отличията си след успешно дело в Спортния арбитражен съд в Лозана.