Шесткратният олимпийски шампион Юсейн Болт обяви, че е шокиран и се чувства предаден от IAAF заради намерението да бъдат заличени всички настоящи световни рекорди като сигнал за чисто начало без допинг в леката атлетика.

Световната антидопингова агенция изнесе втория си доклад в четвъртък и обвини бившия шеф на Международната лекоатлетическа федерация Ламин Диак за управление на клика, която е прикривала положителни допинг проби и изнудвала състезателите заради техните позитивни резултати за употреба на забранени стимуланти.

„Когато чух доклада бях шокиран, тъй като бях убеден, че IAAF работи достатъчно добре, за да изчисти спорта. Чувствам, че останалите атлети са предадени от управата на спорта заради прикритите положителни проби“, заяви Болт.

29-годишният спринтьор от Ямайка държи световните рекорди на 100 и 200 метра – съответно 9,58 и 19,19 секунди, поставени през 2009 г. Заедно с щафетата на Ямайка той постигна и световен рекорд на 4х100 метра – 36,84 секунди през 2012 г.

„Според мен заличаването на досегашните рекорди е безсмислено. Тези резултатите вече са постигнати и утвърдени. Просто трябва да се продължи напред и да се направи така, че предстоящите първенства и олимпийски игри да бъдат чисти, което ще бъде най-доброто за спорта. Не трябва да се гледа назад, а да се мисли за бъдещето“, коментира атлетът.